fbpx

Mazărea rehidratată

Ce înseamnă mazăre rehidratată? 

În anii în care producția de mazăre este foarte mare, surplusul este deshidratat, pentru a putea fi conservat mai mult timp, în condiții mai bune.

Ce înseamnă mazăre rehidratată? 

În anii în care producția de mazăre este foarte mare, surplusul este deshidratat, pentru a putea fi conservat mai mult timp, în condiții mai bune. Când lotul este pregătit pentru comercializare, mazărea este rehidratata cu grijă în fabrica AlexStar, ambalată și direcționată către rafturile magazinelor. Odată achiziționată, tot ce trebuie să faci este să deschizi conserva, să adaugi conținutul în felurile de mâncare preferate și să parcurgi în mod normal procesul de gătit. 

Ce rol are deshidratarea?

Deshidratarea nu este o metodă recentă, ci cunoscută de sute de ani; se presupune că este cea mai veche metodă de a conserva alimentele – poate vă mai amintiți cum bunicii obișnuiau să usuce la soare prune, caise, roșii, ardei, ba chiar și peștișori! (plus câte și mai câte). 

Prin deshidratare se înlătură surplusul de apă, fără a vătăma țesuturile celulare sau aporturile nutritive și de energie ale plantei. Aproape toate alimentele pot fi deshidratate cu succes, înafară de cereale și de legumele și fructele care conțin cantități mari de apă și, prin urmare, își pierd proprietățile prin deshidratare. Mazărea în schimb, verzulia, dulcea, hrănitoarea boabă se comportă exemplar la deshidratare! Noi, la AlexStar, suntem experți în conservare: înțelegem ciclicitatea naturii. Moștenim metode de conservare naturale de la bunii și bătrânii noștri, tehnici care dovedesc înțelepciunea omului în raport cu natura, fără a apela la alimente de sinteză sau chimicale.

Ce câștigăm și ce pierdem prin procesul de deshidratare – rehidratare?

Mucegaiurile, drojdiile și bacteriile au nevoie de apă pentru a trăi. Prin procesul de deshidratare, alimentele destinate consumului uman sunt ferite de acești dăunători pentru perioade lungi de timp. Un alt avantaj semnificativ al legumelor deshidratate este scăderea considerabilă a volumului și a greutății, ceea ce ne permite să depozităm cantități mari în anii productivi. 

 

Într-adevăr, prin deshidratare se și pierd anumiți nutrienți ai alimentelor; în special vitamina C și A sunt distruse de căldură și aerisire – așadar o porție de mazăre rehidratata va avea un conținut mai mic din aceste vitamine. Însă principalele beneficii nutritive ale mazărei sunt vitamina K, vitamina B și proteinele specifice, iar acestea se conservă perfect din deshidratare. Știați că o conservă de mazăre asigură necesarul de vitamina K al organismului pentru o zi? Desigur, nu consumăm în fiecare zi mazăre, ci ne luăm vitamina K și din prune, afine, varza de Bruxelles, broccoli, varza și conopidă. Vitamina K este responsabilă pentru coagularea sângelui – vânătăi care apar ușor, sângerări gingivale, hemoragii nazale pot fi datorate unui deficit de vitamina K. Iar mazărea contribuie la evitarea acestor probleme!

Încă un beneficiu important: mazărea rehidratata (spre deosebire de cea conservată fără a fi trecută prin procesul deshidratare – rehidratare) are un conținut mare de fibre: 7,10 g la 100 g, ceea ce o face mai ușor de digerat. 

În mod normal, celor care suferă de tulburări renale sau de gută nu li se recomandă să consume mazăre verde datorită conținutului relativ mare de purine (acid uric). Însă mazărea deshidratată îi ferește de acest impediment! 

 

Alex Star vă pune la dispoziție mai multe tipuri de mazăre, pe care vă invităm să le descoperiți pe site-ul nostru și pe rafturile magazinelor care comercializează produsele noastre.