fbpx

Calendarul agricol al anului 2019

Plin de verde să vă fie anul!

 

Plin de verde să vă fie anul!

Ne uităm la anul agricol și ne facem planul proaspătului 2019, să fie el bun! Deșirăm, la granița dintre amintire și imaginație, toate procesele ce vor urma, la viteză mare – de la primele semințe plantate în câmp de fermieri, la primele recolte de spanac și castraveți pe care le procesăm în fabrică, la agitația sezonului cald, când fructele și legumele sunt colectate din întreaga țară. AlexStar vă pune la dispoziție peste 50 de sortimente conservate de fructe și legume, împărțite în 3 branduri: Tomina, AlexStar și Călindar. Tot ce colectăm e crescut și grijă și respect, la timpul potrivit. Doar așa obținem gustul bun, gustul real al rodului. Plin de verde, asta vrem să avem peste an!

 

În ianuarie toată lumea pune la punct planul, ca la finalul lui februarie să înceapă deja plantarea primelor semințe sănătoase. Primele din an în contact cu pământul încă înghețat, vor fi acoperite grijuliu cu un strat subțire pământ hrănitor, amestecat cu gunoi de grajd. Începem cu rădăcinoasele (morcov, pătrunjel, leuștean, ceapă, usturoi). Parcă și simțim mirosul de tocană de legume AlexStar care va să fie!

 

Pe măsură ce avansăm în luna martie vine timpul pentru plantat mazăre, spanac, salate. Tot în martie gospodarii fac repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de câmp (tomate, ardei, vinete). În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadnite castraveții și ardeii, cât timp se pregătesc solariile pentru tomate și vinete.

 

În aprilie deja se așează confortabil în pământ semințele de dovlecei, dovleci de copt, cartofi timpurii, pepeni galbeni și roșii, porumbul pentru fiert, sfecla roșie, fasolea. În solarii roșiile, ardeii, vinetele și castraveții se instalează la locurile pregătite cu grijă luna trecută. În continuare în grădină plantăm morcovi, sămânță de ceapă, usturoi, mazăre, pătrunjel, spanac și salată. Consumăm multe, au timp relativ scurt de creștere și ne permit cultivarea în mai multe etape.  De la mijlocul lunii aprilie începe plantatul varzoaselor, guliei și a conopidei. Se seamănă porumbul, cartofii preincoltiti, fasolea, castraveții, pepenii și dovleceii. Se plantează țelină. La sfârșitul lunii se pot planta în câmp răsadurile de roșii timpurii și de ardei.

 

 

Din mai trecem deja la producția de vară: porumb dulce, fasole verde, varză create. Încă plantăm castraveți, roșii, vinete și ardei. Cei care produc ecologic nu tratează solul în această perioadă, înainte de plantarea răsadurilor. Însă unele zone sunt mai puțin proprieties cu agricultura și fermierii recurg la metodele moderne. Cheia este moderația! Un producător care își respectă pământul, recolta și munca înțelege să păstreze lucrurile în echilibru stabil pe termen lung.

 

Să vedem acum cât va ploua anul acesta în perioada lunii mai! Varza, conopida, broccoli și castraveții au nevoie de pământ ud în această perioadă, așadar sistemele de irigații sunt și ele pregătite să preia din sarcinile norilor.  Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care fermierii prăsesc de două ori și udă constant, în funcție de zona în care își întrețin culturile. Mereu aproape de ele, mereu în control cu evoluția lor, plantutele trebuie monitorizate și aparate împotriva insectelor părăsite: purici, fluturi sau muște. Vine vara!

Culegem primele fructe: căpșuni, cireșe, caise. Facem compoturi și dulcețuri. Miroase atât de bine!

 

În mai iunie s-a dus primul văl de muncă grea a pământului și deja se văd primele rezultate. Începe munca grea a procesării primelor legume! Începem deja să avem castraveți, dovlecei, ceapă, spanac. Opărim și pregătim tocane, să punem bine la păstrare primele gusturi vegetale ale anului. Ce bine miroase în fabrică în această perioadă! Ne dă un sentiment de început, de parcă și acum, odată cu renașterea naturii, aniversăm anul nou.

Încep pregătirile de vară.

Iunie este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și carnirea roșiilor timpurii. Acum se pot planta și ultimele răsaduri. Începem semănarea cartofilor și verzei de toamnă. Fasolea, mazărea, castraveții și porumbul bucură ochii și vestesc roadele de mai târziu.

Pe parcelele eliberate de ceapă verde, salată, spanac și mazăre pot fi folosite culturi succesive de fasole și castraveți de toamnă. Omul imblanezeste pamanatul și obține de la acesta suficiențe roade încât să petreacă liniștit iarna, lăsând pământul să se odihnească. Însă toate merg așa cum trebuie dacă totul este pregătit cum se cuvine în prima parte a anului, în așa fel încât să nu apară decalaje care nu pot fi recuperate odată ce ziua începe să scadă.

Agricultorii sunt într-un dans permanent cu natura. Dacă în iulie roșiile încep să se măneze, pot fi salvate prin ruperea regulată a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate. Treabă migăloasă și constantă. Dacă nu îți place munca asta, nu ai cum să te descurci cu ea! Dar și când ai în jurul tău și lucrezi numai cu oameni cărora le place, ca și ție, și te gândești că rezultatul eforturilor voastre ajunge să hrănească familiile din toată țara, tot timpul anului, cu multă dedicație continui!

Pe final de iulie – august se mai plantează sfeclă, castraveți, fasole, cartofi. Ba chiar încă un rând de spanac, mărar, ceapă de iarnă. Târziu, pe măsură ce se eliberează terenurile, se repopulează cu semințe care iernează – spanac, morcovi, pătrunjel – pentru producția de primăvară. Deja anul este pe final! Milioane de conserve AlexStar din legume de anul acesta sunt ordonate atent în depozitele noastre. Vor fi pe mesele românilor la mesele normale și la sărbători, ne vor hrăni cu plin de verde de peste an!

 

Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. În octombrie treaba nu e gata! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul de cultivat ceapă verde de stufat, usturoiul verde, salată, spanacul, lobodă, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase. Pregătim deja anul 2020!

 

De toate conservăm, tot timpul anului, să vă fie mesele sănătoase în orice sezon! Ce-i mai bun din fructe și legume: plin de verde!

În încheiere avem o întrebare: ce legume și fructe conservate vă plac cel mai tare și consumați cel mai des? Vă așteptăm răspunsurile în comentarii!