Când gătești fără carne, interesant este să îmbini cât mai multe arome. Dar treaba nu este ușoară cu păstratul aromelor fiecărui ingredient în mâncărurile gătite termic.
Revenind la arome, trebuie acordată atenție ordinii în care adăugăm în conținut ingredientele. Dacă ne citești, sigur nu ești pentru prima dată în bucătărie! Ce este bine totuși să știi:
> când tratezi termic, ține cont de cantitatea de apă din ingredientul respectiv și de măsura în care îți dorești ca această apă să se fi evaporat sau nu în final
> căldura deshidratează ingredientele – când folosești capac apa recirculă și intensifică aromele, în timp ce fără capac trebuie să pornești hota, fiindcă toată apa din toate ingredientele se transformă în aburi
> cât de amuzant și în mod ciudat satisfăcător este să numeri câte sarmale ai pregătit! (în timp ce le pregătești, la final nu ai nicio șansă)
Să vedem acum despre ce ingrediente și arome este vorba:
Ciuperci la borcan Alex Star – ciupercile au un gust fraged, de plantă tânără și de pământ reavăn; buretoase și consistente, pe noi ciupercile intotdeanua ne fac să ne gândim la pădure și la ploaie
Nuci – când vine vorba de nuci, aici poți experimenta diverse amestecuri și poți face numeroase alegeri; rămân comune uleiurile, cremozitatea intensă, aproape de consistența unui piure și aromele deja între pământ și scoarță vegetală
Țelină, rădăcină sau frunze, morcov (imaginați-vă câtă variație există și aici, câte culori de morcovi, gusturi de la amărui la dulci, texturi mai mult sau mai puțin lemnoase), poate ceapă, nu neapărat
Orez – nici aici lucrurile nu sunt fixe; cine spune orez și nu hrișcă? Sau linte? Sau năut? Poate chiar amestecuri. Libertatea este o trăire minunată, care îți permite creativitate! Important de ținut minte în toată povestea este să fii atent la caracteristicile fiecărui ingredient: bobi diferiți au timpi diferiți de fierbere, de exemplu.
*bonus: faci ceva și-mai-și dacă adaugi câteva linguri/lingurițe (în funcție de câte sarmale îți propui a pregăti) de quinoa bine hidratată; semințele de quinoa au dimensiunea care completează perfect amestecul pentru sarmalele vegetariene
Condimente – are o cochetărie a ei bucătăria, are parfum. Avem aici până acum arome lemnoase, reavane, cum le putem completa? Cu varianta în același ton, însemnând stafide, anason, poate chiar scorțișoară, nucșoară, piper alb, puțin foarte puțin zahăr, sau cu varianta de contrast, frunze verzi – poate țelină, dacă nu ai inclus-o la rădăcinoase, ci folosești frunzele sau tulpinile. Mărarul se potrivește bine cu ciupercile. Clasice ar fi cimbru și dafin, foarte bune și interesant de păstrat ca element comun cu sarmalele cu carne de porc.
Cu parmezan ești deja excentric – dar atenție, sarmalele nu vor mai fi potrivite pentru cei care evită produsele de origine animală.
Cu muguri de pin și puțină miere ești fin cunoscător. Ifose, mon cher!
Și varză murată, bineînțeles. Sau foi de viță în saramură. Opțiuni peste opțiuni și atât de multe idei! Glorie sarmalelor cu ciuperci și nuci, nu au colesterol, sunt gustoase și ne permit să repetăm rețeta de multe ori pe an, fără să fie de două ori la fel. Dacă să nu fie de două ori la fel este ceea ce ne dorim!
Ne-am bucura să ne spui cu ce completezi tu sarmalele cu ciuperci la borcan Alex Star și nuci! Cu bucurie îți răspundem în comentarii și întrebărilor pe care poate le ai citind cele de mai sus.
Dacă ție ți-au făcut plăcere și ți s-au părut utile sugestiile noastre, poți distribui articolul prietenilor tăi, cel mai probabil și ei îl vor găsi interesant. Mulțumim și vă urăm Sărbători Fericite, deși ne mai auzim până atunci! Pe curând!