Trecerile între anotimpuri ridică provocări organismului – cantitatea de lumină diferă, temperaturile variază mult în intervale scurte de timp, curenții de aer circulă cu intensitate mare pe suprafața globului pământesc. Întreg ecosistemul suferă transformări și odată cu el, fiecare dintre noi. Trăim într-o țară cu patru anotimpuri, avem noroc de a fi expuși unor experiențe diverse, ceea ce probabil ne face mai adaptabili. Cu cât ne dezvoltăm mai mult abilitatea de a face tranzițiile fluid, sprijinindu-ne organismul prin informare corespunzătoare și alimentație eficientă, cu atât ne putem bucura mai mult de viață! Să vedem așadar care sunt provocările particulare ale trecerii dintre iarnă și primăvară și cum le putem răspunde.
Perioada februarie-martie este caracterizată de temperaturi ușor în scădere, zile încă nu suficient de lungi pentru a încălzi pământul, umiditatea este mai ridicată – condiții favorabile atât pentru primele săptămâni ale plantelor cu durată mai mare de creștere, cum ar fi roșiile, ardeii și vinetele în solarii, porumbul, cartofii și fasolea pe câmpuri, dar și pentru diverși viruși, microbi, bacterii. Trebuie să ne îngrijim sistemul imunitar, pentru a face față tuturor amenințărilor. Una dintre cele mai bune opțiuni ale perioadei este sfecla. Noi o fierbem și o păstrăm în borcane mari Alex Star, disponibile în magazinele Kaufland, Penny, Metro și Mega Image. Borcanul deschis se păstrează bine în frigider. Fă-ți o rutină în această perioadă din a completa mesele cu o salată de sfeclă – o poți combina cu hrean, sau cu brocolli, sau chiar și cu castraveți murați.
Ne lipsesc de asemenea din alimentație în această perioadă verziturile – fără salată, ceapă verde, leurdă și spanac tânăr, folosim rezervele de mazăre, fasole verde și spanac opărit. Imediat la timpul fiecărei recolte le-am conservat pe toate, prin metode clasice – opărire, fierbere, închidere etanșă. Ca paranteză, la Alex Star avem un fel de a gândi anul în mirosuri. Din primăvară în toamnă ajung livrările de spanac proaspăt de la fermieri. Mazărea și fasolea încep să ajungă mai târziu, iar miresmele lor sunt mai aspre la livrare. Se îmblânzesc și îndulcesc la fierbere, când toată fabrica se umple de mirosul lor #PlinDeVerde.
Rămânem în temă: în această perioadă organismul aproape își consumă rezervele de fier, magneziu, potasiu, pe care le înnoiește în sezonul cald din frunzele verzi incluse în alimentație. Niciunul dintre aceste minerale nu este pierdut prin conservare. Asigură-te că ai provizii Alex Star de legume verzi până în perioda Paștelui. Apropo, ne dorim să le fim un bun aliat celor dintre voi care țin postul Paștelui.
Psihicul este de asemenea supus presiunilor în această perioadă. Zilele mai scurte contribuie semnificativ la stări de tristețe sau deznădejde. Echilibrul alimentar ajută! Spanacul este recomandat și aici, însă mai avem o recomandare: dulceața și compotul! Acestea ne binedispun, ne amintesc în subconștient de copilărie, de perioada din vară în care se coc fructele noastre, cireșele, vișinele, caisele, piersicile, un timp frumos al anului.
Ne gândim și la efectele pe care le are alimentația de peste iarnă. Consumăm mai multă proteină și mai multe grăsimi, care ne sunt utile pentru elasticitatea pielii și extra-energie în sezonul rece. Sistemul nostru digestiv are însă greutăți în asimilarea rapidă a acestei diete. Aici intervin murăturile. Legumele fermentate cu sare și expunere termică dezvoltă așa numitele bacterii bune, cele care oferă suport digestiv organismului nostru. Înțelepciunea aceasta alimentară este veche “de când lumea”, așa cum este și esența metodelor noastre de conservare. Spiritul revoluționar ne caracterizează în mică măsură, să spunem așa.
Tot ce contează în alimentația menită să ne întrețină sănătatea și starea de spirit este conștientizarea și diversitatea. Pentru noi contează și aprovizionarea locală, însă este o preferința de gust. Voi cum vă raportați la hrană? Ne interesează părerile voastre atât despre recomandările noastre alimentare pentru sezon, cât și despre produsele noastre, metodele de conservare și orice altceva vă interesează legat de conservarea fructelor și legumelor. Cu drag, scrieți-ne! Alex Star. Plin de Verde.